Refugiati sau imigranti

Cuscco - Redactor Trend Magazin
By Cuscco - Redactor Trend Magazin septembrie 5, 2015 22:17

Refugiati sau imigranti

Refugiati sau imigranti!?
Ultimele evenimente, in care toata presa internationala tinde sa aglomereze spatiul public cu imagini si reportaje despre refugiatii/imigrantii, tin sa sublinieze amploarea pe care a luat-o dorinta de a ajunge in tarile dezvoltate.
Momentan se vorbeste de o criza umanitara fara precedent si de una economica pentru viitor.
Aveam de a face cu refugiati sau imigranti?
Pentru a intelege mai bine avem cateva pasaje din Conventia privind Statutul Refugiatiilor

ARTICOLUL 26

Libertatea de circulaţie.
Fiecare stat contractant va acorda refugiaţilor care se găsesc în mod legal pe teritoriul său dreptul de a-şi alege locul de reşedinţă şi de a circula liber, cu rezervele instituite de reglementările aplicabile străinilor, în general, în aceleaşi împrejurări.

ARTICOLUL 24

Legislaţia muncii şi securităţii sociale
1. Statele contractante vor acorda refugiaţilor având reşedinţa regulată pe teritoriul lor acelaşi tratament ca şi cetăţenilor lor în ceea ce priveşte următoarele materii: a) în măsura în care aceste probleme sunt reglementate de legislaţie sau depind de autorităţile administrative, remuneraţia, inclusiv alocaţiile de familie, atunci când aceste alocaţii fac parte din remuneraţie, durata timpului de muncă, orele suplimentare, concediile plătite, restricţiile privind munca la domiciliu, vârsta minimă de angajare, ucenicia şi formarea profesională, munca femeilor şi a adolescenţilor, beneficiul avantajelor oferite de contractele colective de muncă; b) asigurările sociale (dispoziţiile legale cu privire la accidentele de muncă, bolile profesionale, maternitate, boli, invaliditate, bătrâneţe, deces, şomaj, sarcini familiale, precum şi cu privire la orice alt risc care, potrivit legislaţiei naţionale, este acoperit de către un sistem de securitate socială), sub rezerva: (i) aranjamentelor corespunzătoare vizând menţinerea drepturilor câştigate şi a drepturilor în curs de dobândire; (ii) dispoziţiilor speciale prevăzute de legislaţia naţională a ţării de reşedinţă, vizând prestaţiile sau fracţiunile de prestaţii plătibile exclusiv din fondurile publice, ca şi alocaţiile vărsate persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile privind cotizaţia pentru obţinerea unei pensii normale. 2. Drepturile la prestaţie rezultate din decesul unui refugiat, ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, nu vor fi afectate de faptul că persoana îndreptăţită îşi are reşedinţa în afara teritoriului statului contractant. 3. Statele contractante vor extinde pentru refugiaţi efectele favorabile ale acordurilor pe care le-au încheiat sau le vor încheia între ele, cu privire la menţinerea drepturilor câştigate sau în curs de dobândire, în materie de securitate socială, dacă refugiaţii îndeplinesc condiţiile prevăzute pentru cetăţenii ţărilor semnatare ale acordurilor respective. 8 4. Statele contractante vor examina cu bunăvoinţă posibilitatea de a extinde, cât mai mult posibil, pentru refugiaţi, efectele favorabile ale acordurilor similare care sunt sau vor fi în vigoare între aceste state contractante şi statele necontractante.

ARTICOLUL 31

Refugiaţi aflaţi ilegal în ţara de primire 1. Statele contractante nu vor aplica sancţiuni penale, pe motivul intrării sau şederii lor ilegale, refugiaţilor care, sosind direct din teritoriul unde viaţa sau libertatea lor erau ameninţate în sensul prevăzut de art. 1, intră sau se găsesc pe teritoriul lor fără autorizaţie, sub rezerva prezentării lor fără întârziere la autorităţi pentru a le expune motivele, recunoscute ca valabile, ale intrării sau prezenţei lor ilegale. 2. Statele contractante nu vor aplica, în ce priveşte deplasările acestor refugiaţi, alte restricţii decât acelea care sunt necesare; aceste restricţii vor fi aplicate numai până la reglementarea statutului lor de refugiaţi în ţara respectivă sau până la obţinerea admiterii în altă ţară. În vederea acestei ultime admiteri, statele contractante vor acorda acestor refugiaţi un termen rezonabil şi toate facilităţile necesare.

Daca refugiatii au un statut specificat prin legislatie internationala, legea imigrantiilor este specifica pentru fiecare tara in parte.

Intr-un sens restrans putem regasi refugiatii ca pe acele persoane care fug din calea unui pericol iminent pe cand imigrantii isi parasesc de buna voie propria tara pentru conditii de viata mai bune in alte state.
Care este adevarul evenimentelor recente pe care le traieste Europa?
Sa aruncam o privire asupra urmatoarelor declaratii:

– Speri sa iti aduci si copii?(reporter)
– Da, normal. Fac asta pentru ei, nu pentru mine. Sunt matura si pot face orice, dar ei sunt prea tineri.
– Ce varsta au copii tai?(reporter)
– Ei sunt in siguranta acum, ma asteapta in Turcia
– Ce varsta au?(reporter)
– Unul are 15 si altul 8.
– In ce tara vrei sa ajungi, aici in Europa, care iti sunt planurile?
– Unde te simti in siguranta, in Europa? (translator)


– Este distrusa coplet de razboi. Nu case, nu posibilitati de a traii. (interlocutor_1)
– As vrea sa am posibilitatea sa studiez, aici in Germania. Vreau sa am o parte activa in societate. In Siria, multe din drepturile noastre au fost indepartate.(interlocutor_2)
– Am venit aici pentru ca Germania este un loc sigur si regulile legislatiei se respecta. Vreau ca copii mei sa experimenteze libertatea, securitatea. Vreau ca ei sa invete si vreau sa lucrez. Educatia este cel mai important lucru. (interlocutor_3)

Am putea trage concluzia ca persoanele din imagini sunt imigranti, pentru ca acestia cauta conditii de viata mai bune.

sau…

Am putea sa le lasam statutul de refugiati pentru ca le este amenintata viata si sa ii primim cu bratele deschise.

Daca mai adaugam si urmatorul pasaj:
“Afacerea: un sirian plătește, în medie, între 5.000 și 10.000 de euro pentru a fi transportat din Turcia în Bulgaria sau România, iar de aici alți 30.000 -40.000 de euro, pentru a ajunge în unul din statele Europei de Vest, cu precădere Germania, Elveția, Norvegia sau Suedia.”
sursa: evenimentul zilei

Curiozitatea apare atuci cand refugiatii/imigrantii nu doresc sa se stabileasca intr-o tara care are aceleasi obiceiuri culturale ca si cele pe care ei insisi le-au avut. De aceea devine cel putin curioasa alegerea unei tari care are o populatie majoritara crestina.
Adaugam la aceasta curiozitate o predispozitie spre tarile dezvoltate care sunt singurele pe lista de dorinte ale refugiatiilor/imigrantiilor.

De asemenea, mai jos avem urmatorul pasaj:

“SCRISOAREA unei romance din GERMANIA despre comportamentul IMIGRANTILOR
Sa plangem de mila emigrantilor

Ador sa vad cum multi au preluat telenovela din media cu sarmanii refugiati si i-au transformat in victime ale rasismului si ale superioritatii arianilor din statele civilizate.
Curg rauri rauri de lacrimi, fara ca cineva sa se intrebe de ce oamenii aia, fugind de razboi, nu s-au refugiat in state apropiate de granitele lor, in state cu aceeasi religie, valori, principii.

De ce prefera sa moara pe vase de tranzit impreuna cu familiile lor, de ce prefera sa dea 13.000 de euro unui ”ghid” care sa ii duca in Germania, in loc sa plece undeva unde e calm si bine. Exact.

Pentru ca in statele respective trebuie sa munceasca. Pentru ca nu primesc minim 8 metri patrati de om si ”diurna” . Nu neaga nimeni ca situatia lor este trista, sau ca nu am fugi cu totii in cazul unui razboi. Dar nimeni nu isi pune trei probleme importante:

1. Ce se intampla cu ei in urmatorii ani, avand in vedere ca refuza sa se integreze, sa invete limba, sa isi caute loc de munca. Intretine un stat 800.000 de oameni ( cazul Germaniei) din impozitele altora?

2. Sunt violenti, considera ca femeia e un obiect pentru satisfacearea nevoilor si nu cunosc refuzul. Cum iti protejezi cetatenii, ca stat?

3. Cum de se orienteaza fix spre Europa, si mai exact Germania, Elvetia, Italia. Oare nu se transforma din refugiati de razboi in azilanti pe criterii economice?

Cu tot respectul, nu aveti idee despre ce vorbiti. Germania este in pragul unei revolte declansate de fortele extremiste si nu degeaba. Locuiesc intr-un oras mic, de 22 000 de locuitori, oras care a fost de acord sa primeasca 2.000 de refugiati.

De cand au sosit, au fost numai batai, violuri de fete de 13, 14 si 15 ani si furturi cat cuprinde. Iti intra in garaj in mijlocul zilei si iti cauta prin lucruri, alearga dupa fete minore pe strazi, urland obscenitati, incearca sa pipaie femeile in locuri publice in toate modurile posibile. Iar daca barbatii lor intervin, sunt calcati in picioare pe alei sau in parcari.

95% dintre ei sunt barbati cu toale Tom Tailor Denim. Merg doar in grupuri de 7-10 oameni si ai face bine sa nu te uiti in directia lor cand treci pe langa ei, pentru ca e posibil sa ti-o iei. Am incercat sa ii dau uneia din femeile refugiate cateva din hainele mele, absolut noi si nepurtate si pur si simplu am fost blestemata si luata la fuga, pentru acest gest.

Multe din cacaturile astea nu ajung in mass-media, pentru ca oricine incearca sa spuna ceva e catalogat automat drept rasist si in Germania nimeni nu vrea sa traiasca cu acest stigmat.

Da, se afla intr-o situatie grea si au toata compasiunea mea pentru soarta lor, dar daca refuza sa se comporte ca niste fiinte umane si sa adopte legile si regulile tarilor care ii adopta, trebuie sa li se refuze accesul. Poate suna crud, dar dupa ce traiesti printre ei, iti trece.


Din nefericire, toti acesti emigranti vin sa traieasca intr-o comunitate pe care nu doar ca o deranjeaza, pentru ca asta ar putea fi usor trecut cu vederea, ci o pun in pericol. Chiar daca pare nedrept sa ii califici drept invadatori, este la fel de nedrept sa incepi dintr-o data sa traiesti cu frica la tine in oras, doar din vina de a fi fost bun la suflet si pentru ca ai incercat sa ajuti niste oameni.

Imaginati-va cum s-au simtit acei oameni care si-au vazut copilele de 14 ani violate si nimeni nu a putut sa ii ajute cu ceva. Nu e vorba de faptul ca sunt murdari, miros a branza imputita sau ca isi forteaza femeile sa poarte burkha. Acestia sunt inofensivi. E vorba de cei ce aduc violenta pura cu ei, violenta care nu poate fi scuzata sub nicio forma.

Chiar si sub pretextul acordarii primului ajutor, acesti oameni au nevoie sa fie reeducati INAINTE DE A FI INTEGRATI IN COMUNITATI.”
sursa: reporterul.ro

La sursa mentionata anterior o sa adaugam si opinia lui Hamish de Bretton-Gordon:

“Europa și Orientul Mijlociu se uita la un milion de refugiați care au nevoie de ajutor azi. Această cifră ar putea escalada cu ușurință la cinci milioane până la sfârșitul anului, dacă nu există o schimbare de politică semnificativă de către comunitatea internațională față de Siria.

Dar scapam un lucru cand deschidem ușile refugiaților sirieni? Cu siguranță trebuie să stabilim condițiile pentru a le permite să se întoarcă cât mai curând posibil la casele lor din Siria?

Ascultand stirile, News Today – cere ca guvernul britanic și altii sa isi deschida portile pentru mii de refugiații sirieni mi se pare o abordare complet greșita – și arată că nu am învățat cu adevarat lecțiile din Irak și Afganistan.”
sursa: aljazeera.com

Care este realitatea pe care o traieste Europa?
Poate ca statutul de refugiat sau imigrant ar ajuta la clarificarea situatiei actuale.
Ce impact economic si care vor fi urmarile integrarii culturale ale refugiatiilor/imigrantiilor de azi?
O intrebare la care va raspunde, in timp, fiecare stat in parte.

Articole similare

 • Paste FericitPaste Fericit Trend magazin, multumeste colaboratorilor si cititorilor pentru sustinerea de pana […]
 • Summitul G7Summitul G7 Al 40-lea Summit G7 va fi organizat anul acesta in perioada 4-5 iunie 2014 si va avea […]
 • Ploaia si urmarile eiPloaia si urmarile ei Accidente, strazi inundate si trafic aglomerat. Cam asta se intampla la noi atunci […]
 • Zile libereZile libere Atazi a fost o zi libera pentru multe institutii de stat dar si din domeniul […]
 • SUA asculta telefoaneleSUA asculta telefoanele Se pare ca SUA asculta telefoanele prin agentiile de care dispune. Acest lucru s-a […]
 • Ridica vocea, nu nivelul mariiRidica vocea, nu nivelul marii 05 iunie, Ziua Mondiala a Mediului In data de 5 iunie a fiecarui an se sarbatoreste […]
Cuscco - Redactor Trend Magazin
By Cuscco - Redactor Trend Magazin septembrie 5, 2015 22:17
Scrie un comentariu

4 comentarii

 1. S-a intors lumea cu susul in jos. septembrie 6, 01:05

  Pai daca Germania anunta ca ii primeste cu bratele dechise si apoi ii obliga si pe altii sa faca acelasi lucru, cum sa nu vina 5 milioane de refugiati?
  Sa vedem din ce bani se vor ‘intretine’ acesti refugiati pentru ca nu este suficient sa ii primesti pe teritoriul tau, trebuie si sa ii hranesti, sa le oferi adapost, sa le oferi ingrijire medicala ….. si multe altele.

  Reply to this comment
 2. Oameni fara suflet septembrie 6, 00:57

  Dute mai. Rasist fara suflet. Nu vedem cu totii cum mor, sarmanii refugiati, incercand sa ajinga intr-o tara civilizata. Nu este vina lor ca exista ISIS. Nu e vina lor ca s-au nascut in Siria..

  Reply to this comment
 3. iritat septembrie 5, 23:41

  Lasa, sa ii primeasca nemtia si frantuzii. Cand au fost tiganii nostrii, scuze rromii nostrii, la ei se vaitau ca Romania ii trateaza urat si chiar le-au dat bani sa vina inapoi in Romanica. Sa vedem ce mai fac acum?
  Cum mai scapa de musulmani?

  Reply to this comment
 4. olteanul septembrie 5, 23:31

  Sa ii primeasca americanii ca ei ii bombardeaza.

  Reply to this comment
Citeste comentariile

Scrie un comentariu

Fi liber sa ne spui parerea ta!