Piata de cursuri din Romania

D.M.P. - Redactor Trend Magazin
By D.M.P. - Redactor Trend Magazin iulie 30, 2014 23:43

Piata de cursuri din Romania

Piata de cursuri din Romania a cunoscut o crestere substantiala in ultima vreme.
Vorbim aici atat de jucatori de piata care s-au inmultit cat si de o gama variata de cursuri.
Aceste categorii au fost completate de cursuri gratuite sau cursurile organizate de entitati care au desfasurat diverse proiecte europene.
Partea cu proiectele europene a adus o aglomerare de piata care nu a facut altceva decat sa scada nivelul de competivitate al celor care au absolvit astfel de cursuri. Acest lucrul a fost posibil pentru ca entitatiile care detineau programele europene, si-au orientat atentia catre indeplinirea obiectivelor impuse din proiect, fara a furniza calitate.
Parca ne regasim iar la capitolul diplomelor pe banda rulanta.
Cum normele ANC (Agentia Nationala de Certificare), nu impun o metoda de evaluare pentru furnizorii acreditati de cursuri care sa cuprinda un clasament de performanta, in Romania, se fac cursuri fara o grila de reper.

[block]
Gradul de promovabilitate la cursurile ANC este atat de mare incat ar surprinde orice occidental, dar ce sa-i faci, asa este sistemul Romanesc de evaluare.
Surse din interiorul ANC sustin ca personalul institutiei, are probleme serioase cu diplomele de licenta pe care trebuiau sa le aiba la dosarul personal.
Aceasta situatie se datoreaza scandalului diplomelor din 2009 cand o universitate cu renume, a avut suspendate si eliminate programele de licenta pe care le facea la ID.
[/block][block]


[/block]

Si atunci vine intrebarea:

Daca vreau sa ma dezvolt, ce curs sa aleg?

Intradevar, sunt foarte multe cursuri pe piata actuala, de aceea este foarte greu sa se faca o alegere pertinenta.
De ce este nevoie de cursuri?
Pe langa cei care se dezvolta in permanenta, si sunt insetati de cunoastere, piata locurilor de munca nu mai poate sa “inghita” absolventi de facultate care invata la facultati ce au aceiasi programa de invatamant ca acum 20-30 de ani, de parca totul s-a oprit si omenirea nu a mai evoluat.
Ce au facut universitatiile sa se adapteze, au schimbat numele specializarilor ca sa atraga studentii.
Cine are de suferit?
O sa vedem cand o sa vina o noua serie de absolventi de facultate, sau o sa ne uitam la firmele care o sa falimenteze curand.
Ce poate sa faca o companie care isi trimite angajatii la cursuri?

 • se asigura ca trimite persoanele care doresc acest lucru, nu doritori de miniconcedii
 • inchee contracte de asteptari intre angajat, companie si furnizorul de formare
 • se asigura ca personalul ce se ocupa de alegerea cursurilor pentru proprii angajati nu alege cursurile pe baza de “comision alb”, fara stirea companiei care isi trimite personalul la cursuri
 • Totusi o sa facem o incercare de a face o lista de validare pentru cursul “acceptabil” si valid in ochii angajatorilor:

 • Acreditarea cursului- este adevarat ca exista cursuri care sunt mai valoroase si nu sunt acreditate, dar unele posturi din entitatiile juridice in care doriti sa va angajati sau sa promovati, au nevoie de acele diplome acreditate.
 • Trainer-ul – daca nu preda din “suflet”, si o face doar pentru bani, te asiguram ca ai platit degeaba cursul respectiv
 • Recunoasterea cursului peste hotare reprezinta un plus pentru cursant
 • Atentie la entitatiile care isi promoveaza imaginea in detrimentru calitatii. Daca firma are o expunere foarte mare la piata de cursuri, nu inseamna ca furnizeaza cea mai buna calitate
 • Atentie entitatiile de certificare care dau diplome pe banda rulanta
 • Atentie la cursurile gratuite, acestea fie au scopul de a vinde alte produse, fie sunt de o calitate indoielnica
 • Atentie la entitatiile care detin site-uri de evaluare a proprilor cursuri sau traineri, este imposibil sa fie impartiali
 • Diferentele dintre cursurile “ieftine” si cele scumpe

  Daca vorbim de ieftin sa ne gandim la haine sau masini.
  Cu 5 lei ce tricou iti cumperi?
  Dar cu 100 lei?
  O masina de 5 000 euro are aceleasi dotari si performante ca una de 20 000 euro?
  Aici voi decideti, noi doar v-am expus cateva rationamente care ar putea sa va ajute, restul depinde de fiecare in parte.

  Articole similare

  D.M.P. - Redactor Trend Magazin
  By D.M.P. - Redactor Trend Magazin iulie 30, 2014 23:43
  Scrie un comentariu

  Nici un comentariu

  Nici un comentariu pana in prezent!

  Sa-ti spun o poveste! Inca nu au fost adaugate comentarii, dar tu poti fi primul care-si va spune parerea despre acest articol.

  Scrie un comentariu
  Citeste comentariile

  Scrie un comentariu

  Fi liber sa ne spui parerea ta!