Nobel 2016: lista castigatorilor

Ana - Redactor Trend Magazin
By Ana - Redactor Trend Magazin octombrie 6, 2016 20:29

Nobel 2016: lista castigatorilor

Story Highlights

 • Premiile Nobel 2016
 • Premiul Nobel pentru medicina
 • Premiul Nobel pentru fizica
 • Premiul Nobel pentru chimie
 • Premiul Nobel pentru pace
 • Premiul Nobel pentru economie
 • Premiul Nobel pentru literatura

UPDATE: 07 octombrie 2016

In perioada 03 – 13 octombrie 2016 se desemneaza castigatorii premiilor Nobel pentru medicina, fizica, chimie, economie si literatura. Iata mai jos lista castigatorilor din anul 2016:

Premiul Nobel pentru medicina

Premiul Nobel pentru medicina a fost atribuit in data de 03 octombrie 2016 catre omul de stiinta japonez Yoshinori Ohsumi pentru descoperirea si elucidarea mecanismului de autofagie, care, conform Comitetului Nobel de Stockholm, este un proces fundamental de descompunere si reciclare a compusilor celulari.

Date bibliografice despre Yoshinori Ohsumi: s-a nascut in anul 1945 la Fukuoka in Japan. In prezent lucreaza la Institutul de Tehnologie din Tokyo.

VIDEO atribuire premiul Nobel pentru medicina:

Premiul Nobel pentru fizica

Premiul Nobel pentru fizica a fost atribuit in data de 04 octombrie 2016 catre trei cercetatori, David J. Thouless, F. Duncan M. Haldane si J. Michael Kosterlitz, pentru descoperiri legate de fazele topologice ale materiei.
Date bibliografice:

David J. Thouless s-a nascut in anul 1934 la Bearsden din Marea Britanie. In prezent lucreaza la Universitatea din Washington, Seattle, SUA. El va primi jumatate din valoarea premiului Nobel pentru fizica.

F. Duncan M. Haldane s-a nascut in anul 1951 la Londra, Marea Britanie. In prezent lucreaza la Universitatea Princeton, SUA. El va primi o patrime din valoarea premiului Nobel pentru fizica.

J. Michael Kosterlitz s-a nascut in anul 1942 la Aberdeen, Marea Britanie. Lucreaza la Universitatea Brown, Providence, SUA si va primi o patrime din valoarea premiului castigat.

VIDEO atribuire premiul Nobel pentru fizica:

Premiul Nobel pentru chimie

Premiul Nobel pentru chimie a fost atribuit in data de 05 octombrie 2016 catre trei cercetatori, Jean-Pierre Sauvage, J. Fraser Stoddart si Bernard L. Feringa pentru conceperea si sinteza masinilor moleculare. Masinile moleculare sunt cele mai mici mașinării folosite în special în IT și medicină. Acestea contin molecule ale caror mișcări pot fi controlabile si pot îndeplini sarcini precise cand se aduce un aport de energie.

Date bibliografice:

Jean-Pierre Sauvage s-a nascut in anul 1944 la Paris, Franta si lucreaza la Universitatea din Strasbourg, Franta. Premiul acordat: 1/3.

Sir J. Fraser Stoddart, nascut in anul 1942 la Edinburgh, Marea Britanie. Lucreaza la Universitatea din Northwestern, SUA. Premiul acordat: 1/3.

Bernard L. Feringa, nascut in anul 1951 la Barger-Compascuum, Olanda. Lucreaza la Universitatea din Groningen, Olanda. Premiul acordat: 1/3.

VIDEO atribuire premiul Nobel pentru chimie:

Premiul Nobel pentru pace

Premiul Nobel pentru pace a fost atribuit anul acesta presedintelui columbian Juan Manuel Santos pentru contributia si eforturile sale de a pune capat razboiului civil din tara sa, ce a durat mai mult de 50 de ani. Pe parcursul acestui razboi, mai mult de sase milioane de oameni au fost nevoiti sa-si paraseasca locuintele, iar vietile a cel putin 220.000 de columbieni s-au stins din cauza acestui razboi civil.

Data bibliografice:

Juan Manuel Santos s-a nascut in anul 1951 la Bogotá, Colombia. In prezent el este presedintele Comlumbiei.

VIDEO atribuire premiul Nobel pentru pace:

__________________

Urmeaza atribuirea premiului Nobel in economie, programat pentru data de 10 octombrie 2016 si conform traditiei, Academia Suedeza va stabili ulterior data atribuirii premiului Nobel pentru literatura.

Ramai pe www.trendmagazin.ro pentru a afla cine sunt ceilalti castigatori.

Pentru a primi articole recente prin e-mail, aboneaza-te completand formularul din partea dreapta.

Foto preluata cu acceptul Albertei Neal.

Articole similare

 • Sportul si secretele saleSportul si secretele sale De ceva vreme, ma tod gandesc la o dieta, asa sa mai scapam de kilogramele, aparute […]
 • Generatia pierdutaGeneratia pierduta De cand ne stim, exista diferenta intre generatii. Ce te faci cand trebuie sa iti […]
 • Scoala altfelScoala altfel Incepand de azi, elevii beneficiaza de scoala altfel. Prin urmare, elevi de toate […]
 • Sensuri unice in BucurestiSensuri unice in Bucuresti O data cu deschiderea circulatiei pe tronsonul Piata Victoriei -Vasile Parvan al noului […]
 • BRAND MINDSBRAND MINDS BRAND MINDS BRAND MINDS 2018 este evenimentul cel mai asteptat pentru anul […]
 • Comunicat de presa APIAComunicat de presa APIA INFORMARE DE PRESĂ Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) […]
Ana - Redactor Trend Magazin
By Ana - Redactor Trend Magazin octombrie 6, 2016 20:29
Scrie un comentariu

Nici un comentariu

Nici un comentariu pana in prezent!

Sa-ti spun o poveste! Inca nu au fost adaugate comentarii, dar tu poti fi primul care-si va spune parerea despre acest articol.

Scrie un comentariu
Citeste comentariile

Scrie un comentariu

Fi liber sa ne spui parerea ta!