Acneea – o problemă a adolescenţilor, dar şi a adulţilor

Gabriela Preda - Redactor Trend Magazin
By Gabriela Preda - Redactor Trend Magazin mai 8, 2014 23:53

Acneea – o problemă a adolescenţilor, dar şi a adulţilor

Una din problemele pe care le au adolescenţii este acneea. Sunt lucruri pe care înainte de a mă interesa despre acnee, nu le ştiam. De aceea, i-am luat un interviu doctoriţei Plavat Francisca Liliana, medic primar dermatolog. Acneea este o infecţie la nivelul pielii care apare cel mai frecvent in perioada pubertăţii, dar poate apărea şi la femei de 40 de ani din cauza dereglărilor hormonale.

De ce apare acneea

Cauzele pentru care apare acneea sunt mai multe. Dr. Plavat Liliana a spus : „Există şi o predispoziţie transmisă în cadrul familiei, de la părinţi; la fel, perioada pubertăţii cu modificările hormonale, cum spunem noi. O furtună hormonală poate să declanşeze apariţia leziunilor de acnee şi la fel şi alimentaţia dezechilibrată, igiena necorespunzătoare, deci când nu este curăţită faţa adecvat sau e agresată.”. Ceea ce poate produce acnee pot fi şi machiajele, pentru că, dacă nu sunt produse de calitate şi dacă sunt produse comedogene pot să declanşeze apariţia acneei prin obturarea porilor, atunci se pot dezvolta germenii şi  bacteriile.

Odată apărută, acneea poate fi întreţinută de mai mulţi factori, cum ar fi alimentaţia, stresul  , alte afecţiuni care pot sa dezechilibreze organismul, starea de hidratare a organismului, adică dacă ai băut suficiente lichide sau nu. Chiar şi constipaţia poate să influenţeze. La femei, chiar şi dereglările hormonale pot să fie nişte chiste de pe ovare care pot să declanşeze şi să întreţină o acnee o perioadă îndelungată şi să o agraveze.

Cum poţi evita apariţia ei

Pentru a evita apariţia acneei, dr. Plavat Liliana a spus că „trebuie să ai o viaţă echilibrată, o alimentaţie echilibrată, evitând alimente care sunt mai predispozante.” . A adăugat apoi ceva destul de interesant, cum că şi ciocolata are un efect negativ:  „Din punctul nostru de vedere , al medicilor, să zic români, sau timişoreni, noi excludem şi ciocolata. Cei din străinătate acceptau să mănânce pacienţii orice, dar ulterior au ajuns la concluzia că totuşi contează alimentaţia bogată în ciocolată, adică influenţează negativ şi atunci noi cam excludem ciocolata, nucile, alunele, arahidele.”. Acneea poate fi întreţinută şi din cauza că uneori, organismul nu are destulă apa, adică nu este hidratat. De aceea, pentru a se evita acneea, ar trebui ca fiecare om să bea suficiente lichide. Mâinile murdare pe faţă pot însămânţa germeni care pot duce la apariţia sau agravarea acneei. „La fel, deci practic aşa poţi evita întreţinerea acneei tratându-ţi toate afecţiunile de care suferi sau de care încă nu ştii, dar făcându-ţi anumite analize constaţi că sunt, că le ai.”. În general, dacă părinţii care au avut la rândul lor în perioada respectivă de pubertate, adolescenţa, acnee s-ar putea să faci şi tu pentru că le moşteneşti tendinţa asta.

Tratarea acneei

Pentru a trata acneea, în primul rând trebuie curăţată pielea adecvat. De obicei e o piele mai grasă ce produce mai mult sebum care poate să înfunde porii cu foliculi piloşi şi să declanşeze adevărate chiste şi inflamaţii. Cel mai important este tratamentul local, adică tratamentul cu creme, dar în primul rând, cremele se aplică pe o faţă curată, deci faţa trebuie curăţată cu anumite produse specifice(săpunuri, loţiuni, tot felul de emulsii), iar pe pielea curată de aplică tratamentul în funcţie de forma de acnee care poate fi uşoară, moderată sau mai severă. Pot să fie creme care deschid comedoanele şi le evacuează conţinutul, după care le tratează. Nu lasă propionbacteriile, care produc de fapt afecţiunea, să se dezvolte. Propionbacteriile se pot înmulţi dacă se creează anumite condiţii şi atunci cremele de tratament conţin anumite principii terapeutice care să trateze şi să contracareze efectul bacteriilor. Mai sunt şi antibiotice sub formă de capante care deschid toate aceste chiste.

Cânt tratamentul local nu este suficient, atunci se folosesc tratamente generale, adică pe gură. Există substanţe numite retinoizi care sunt de rezervă în caz că s-au încercat alte tratamente care nu au avut rezultat benefic. Acest tratament durează câteva luni şi au efect mai spectaculos, dar au şi efecte adverse, deci trebuie cântărită necesitatea administrării lor ca să nu producă efecte adverse la pacienţi problemă, pentru că nu se dă oricui. Pot produce depresie şi de aceea se iau la sfatul medicului. Dr. Plavat Liliana a spus: „Acneea este o boală cronică. Nu înseamnă că dacă ai făcut un tratament de câteva zile, te-ai scăpat de ea. Deci tratamentul în general trebuie făcut luni de zile. Şi chiar după ce ai făcut tratamentul acela de luni de zile şi totul merge bine, trebuie urmărit şi folosit un tratament de întreţinere ca să fi pe fază să nu apară din nou. În momentul în care apare din nou, că e normal să apară din nou leziuni, se începe cu tratamentul adecvat formei care va fi atunci, nu cu acelaşi tip de tratament.”. Fiecare tratament e individualizat în funcţie de pacient şi bolile pe care le mai are şi în funcţie de forma de acnee pe care o are pacientul şi de faza în care a ajuns.

Am văzut unele persoane care nu aveau niciodată acnee, aşa că am întrebat-o pe doctoriţă dacă există acest gen de persoane. Ea mi-a spus: „Există, sau care dacă au, au câte un coş foarte rar apărut pe aici, pe acolo, dar nu fac o acnee în adevăratul sens al cuvântului. Deci în general cam majoritatea fac o formă mai minoră sau severă, dar o formă cât de minoră, facem la un moment dat fiecare. Fetele, la vârsta pubertăţii, fac în funcţie de perioada menstruală în care se găsesc şi atunci, cam fiecare facem la un moment dat o formă de acnee chiar dacă facem uşoară şi nederanjantă. E normal şi nu trebuie să fie un complex pentru adolescenţi. Pentru mulţi e considerată o problemă gravă fiind ca intrând în contact cu ceilalţi, având tendinţa de socializare, mai ales la vârsta voastră, te deranjează să fii perceput ca un „bubos” şi atunci fiecare încearcă să facă tot ce poate ca să arate mai bine, fetele în special.

De obicei, fiecare persoană are alt organism, are alte afecţiuni, are alte obiceiuri de viaţă, sau obiceiuri alimentare şi atunci poate să evolueze la fiecare. La fel cum acelaşi tratament poate să aibă efect benefic la doi pacienţi diferiţi, cu boli diferite, dar depinde de forma de acnee la fiecare. Sunt anumite tratamente care merg la majoritatea. Oricum tratamentul trebuie urmărit cu controale periodice.

În concluzie, ai grijă de pielea ta, bea multă apă şi ţine minte, acneea e ceva normal.

Articole similare

Gabriela Preda - Redactor Trend Magazin
By Gabriela Preda - Redactor Trend Magazin mai 8, 2014 23:53
Scrie un comentariu

Nici un comentariu

Nici un comentariu pana in prezent!

Sa-ti spun o poveste! Inca nu au fost adaugate comentarii, dar tu poti fi primul care-si va spune parerea despre acest articol.

Scrie un comentariu
Citeste comentariile

Scrie un comentariu

Fi liber sa ne spui parerea ta!